Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi

27.03.2025 4

HER TÜRLÜ ŞİDDET GİBİ KADINA YÖNELİK ŞİDDET DE SUÇTUR!

Anayasamızda kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir Türk Ceza Kanunu'nda;

- Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek söz ve davranışlarda bulunmak (hakaret suçu),

- Kendisine veya yakınlarının canına ya da malvarlığına zarar verilebileceği ile tehdit etmek (tehdit suçu),

- Hukuka aykırı olarak bir yere gitmekten veya bir yerde kalmaktan alıkoymak (hürriyetinden yoksun kılma suçu),

- Huzursuz etmeye yönelik ısrarcı davranışlarda bulunmak (kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu),

- Bir kimseyi ısrarlı bir şekilde fiziken takip etmek veya iletişim araçlarını kullanarak temas kurmaya çalışmak (Israrlı takip)

- Bedensel ya da ruhsal bakımdan eziyet çekmesine neden olmak (eziyet suçu),

- Vücuduna kasten zarar vermek (kasten yaralama),

- Cinsel dokunulmazlığına zarar verecek davranışlarda bulunmak (cinsel saldırı, cinsel istismar, cinsel taciz),

- Ölümüne sebep olacak davranışlarda bulunmak (kasten öldürme) gibi fiiller suç teşkil ediyor, karşılığında hapis ve para cezaları öngörülüyor.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da; Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirler yer alıyor.

- Şiddet tehdidi ve hakaret içeren söz ve davranışlarda bulunmama,

- Müşterek konuttan uzaklaştırma,

- Konuta, okula ve işyerine yaklaşmama,

- Yakınlarına, tanıklarına ve çocuklarına yaklaşmama,

- Şahsi eşyalara ve ev eşyalarına zarar vermeme,

- İletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmeme,

- Kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etme,

- Görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kuruma teslim etmesi,

- Korunan kişilerin bulundukları yerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmama ya da bu maddelerin etkisi altında iken korunan kişilere ve bulundukları yerlere yaklaşmama,

- Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması,

- Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurma ve tedavinin sağlanması,

- Öfke kontrolü başta olmak üzere rehabilite edici programlara katılma gibi önleyici tedbir kararları verilebiliyor. Bir kadına, çocuğa, aile bireyine şiddet uygulanması ya da bir kişiyi rahatsız edecek boyutta ısrarlı takip eyleminde bulunulması halinde şiddet uygulayan;

- Polis veya jandarma görevlileri ya da Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesinin alınması için derhal kolluk birimlerine ya da adliyeye çağrılabilir.

- Eylemlerin ağırlığına göre gözaltına alınabilir ya da tutuklanabilir.

Yapılacak yargılama neticesinde hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabilir. Eşe, çocuğa karşı gerçekleştirilen suça konu eylemler, şikâyet aranmaksızın soruşturulabilir ve yeterli şüphe bulunduğu takdirde kamu davasına dönüşebilir. Kanunda yer alan bu tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının sağlanması amacıyla mahkeme tarafından şiddet uyguladığı iddia edilen kişi hakkında elektronik kelepçe takılması kararı verilerek kişi, anlık olarak izlenebilir. Şiddet faili tarafından tedbir kararlarına aykırı hareket edilmesi hâlinde, hâkim tarafından üç günden on güne kadar zorlama hapsi kararı verilebilir. İhlalin her tekrarında, zorlama hapsinin süresi on beş günden otuz güne kadar çıkabilir.

ŞİDDET DURUMUNDA BAŞVURULACAK MERKEZLER

1. Polis Merkezleri ve Jandarma Karakolları Mağdur veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, bulundukları yerlerde polise veya jandarma karakoluna başvurarak şikayette bulunabilirler. Polis veya jandarma, bilgi biriktirme ihtiyacı olan koruyucu ve koruyucu tedbirleri alır, diğer top Cumhuriyet Savcılığına yönlendirir.

2. Cumhuriyet Başsavcılığı Şiddete tehlikayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler, adliyede Cumhuriyet Savcılığına da başvurarak şikayette bulunabilir ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilirler.

3. Aile Mahkemesi Hâkimliği Mağdur veya şiddete uğrama riskli olanlar, bulundukları ilin Aile Mahkemesi hâkimine, şiddeti önlemeye yönelik tedbirleri ve koruyucu tedbirlerin alınmasını isteyebilirler. Aile Mahkemesinin bulunduğu yerde, Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimine başvuruda bulunulabilir. Hâkim olan önleyici ve koruyucu tedbirlere karar verir.

4. Sağlık Kuruluşları Şiddete maruz kalındığında veya böyle bir risk altında iken bulunulan yere en sağlık kuruluşuna (sağlık ocağı, aile hekimliği, hastanelerin servisi gibi) başvurulabilir. Şiddete uğranılmışsa gerekli tedavi yapılabilir ve yaşanılan şiddeti belgeleyen rapor düzenlenir.

5. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) Mağdur veya şiddete uğrama altında bulunanlar cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi internet sitelerinden ya da e-devlet üzerinden ihbar ve şikayetlerini iletebilirler.Cimer üzerinden başvurular değerlendirilip ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlara yönlendirilir.

6. Alo 183; Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Hattı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak çalışan ALO 183 hattı, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan ve destelenen kişilere psikolojik, yasal ve ekonomik danışmanlık hizmetleri sunmakta ve yararlanabilecekleri hizmet türleri bilgi vermektedir. Alo 183 ücretsiz ve Türkiye'nin onun yerinden 7 gün 24 saat ulaşılır.

7. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İlgili Birimi Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine ve bulundukları yerde varsa ŞÖNİM’lere (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine) başvurabilirler. ŞÖNİM (ŞİDDET ÖNLEME ve İZLEME MERKEZİ) Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin etkin olması için izleme yapan birimdir. Bu merkezden hukuki, psikolojik, mesleki ve danışma gibi farklı alanlarda hizmetler almak mümkündür.

8. Acil Telefon Hatları ALO 183 dışında acil durumlarda başvurulabilecek 112 Acil Çağrı Merkezi (Polis- Jandarma-Ambulans)

Kaynak: https://www.icisleri.gov.tr/kadinayonelikaileicisiddetinonlenmesiprojesi